När man i privat sektor köper in tjänster eller produkter så är fokusen tydlig, vad tillför detta inköp verksamheten. Att slentrianmässigt acceptera en leverans som inte ger en effekt finns väldigt sällan. Skulle man acceptera att ens privata inköp av exempelvis mat inte ger oss fräscha och bra råvaror till vår familj.

Men vad är det då som händer när vi handlar med offentliga medel?
Vi har läst om orena skoltoaletter, mat till äldrevården som är kall och oaptitlig, byggnationer som driver iväg 30-40% över budget osv osv. Skulle vi acceptera detta i vår egna privata ekonomi? Skulle vi inte avbryta samarbetet med dessa leverantörer och se till att vi får det vi betalat för.

Att effektivisera offentliga affärer handlar inte enbart om att sänka kostnader utan att faktiskt få det vi tillsammans har betalat för. Genom att vi tillsammans oavsett om vi är leverantör, köpare eller medborgare tar ansvar för att de 823 mdr kronor som vi handlar tjänster och produkter för används effektivt kan vi skapa utrymme för att bygga mer av vår gemensamma välfärd.

Varför ställer man krav i detalj på produkten och tjänsten istället för att fokusera på funktion. Det skapar en kreativitet och utveckling som vi alla har nytta av.

Det finns över 200 000 st leverantörer till offentlig sektor, släpp loss kraften och låt alla få ta del av effekten av att utvecklingen går framåt

Ställ er gärna bakom vårt upprop om att vi alla kan bidra till att effektivisera våra offentliga affärer. Gå med i 80 miljardersklubben!

Johan Sunnvius